Здорове харчування не можливе без свіжих овочів. Однак варто пам’ятати, що не всі вони підходять для вживання в сирому вигляді. Одні з них можуть просто мати побічні ефекти, а інші – досить токсичні.
Свіжі овочі, як відомо, набагато корисніші за термічно оброблені. У процесі приготування вони втрачають частину вітамінів та мінералів. Між тим, є овочі, в яких поживні речовини стають більш доступними для організму саме після їх приготування. Або ж у процесі варіння-смаження вони позбуваються своїх токсичних властивостей.
Особливо дієтологи радять відмовитися від вживання у сирому вигляді наступних овочів.
Баклажани. Містять соланін – сполуку, яка надає їм гіркого присмаку. Занадто багато соланіну може викликати нудоту, запаморочення та інші проблеми зі здоров'ям, а надзвичайно високі дози можуть бути смертельними.
Картопля. Також містить соланін і чаконін, які можуть спричинити серйозні шлунково-кишкові проблеми (нудоту, блювоту, діарею) і неврологічні (аритмію, запаморочення, галюцинації, параліч). Крім того, уникати вживання сирої картоплі слід через високий вміст крохмалю, важкого для травлення. У процесі приготування він розщеплюється і засвоюється краще.
Буряк. В принципі, не має значення, як його вживати. Цей овоч має унікальну властивість: у вареному та сирому вигляді кількість поживних речовин не змінюється. Однак варений буряк корисніший для печінки (очищає від токсинів, сприяє відновленню клітин). А також осібам, які страждають на гастрит та виразку шлунку (груба клітковина та кислотність можуть спричинити біль, дискомфорт та тяжкість).
Зелена квасоля. Загалом вона вважається дуже корисним овочем, багатим на вітаміни A, C та K. А ще вона містить лектини – так звані антинутрієнти, які обмежують здатність організму засвоювати вітаміни та мінерали, і можуть спричинити проблеми з травленням. Приготування квасолі зменшує їхню кількість і робить продукт безпечним.
Броколі. Хоча сира броколі вважається безпечною для вживання, деякі люди можуть відчувати здуття живота та гази через високий вміст клітковини. Приготування броколі може покращити засвоюваність цього виду капусти та полегшити стан шлунку.
Шпинат. Хто б міг подумати, але вживати сирий шпинат – не найкраща ідея. Він містить високий рівень щавлевої кислоти, яка може перешкоджати засвоєнню кальцію та сприяти утворенню каменів у нирках у схильних до цього людей. Ще одна проблема із сирим листям полягає в тому, що шпинат особливо схильний до зараження кишковою паличкою та іншими бактеріями. Під час термічної обробки вони знезаражуються.
Вас це може зацікавити: Три види овочів, користь яких дуже переоцінена