Іспанські науковці вирішили покласти край суперечкам стосовно того, чи приносить червоне вино користь серцю.
У дослідженні, яке провели вчені з Університету Барселони та госпітальної клініки Барселони, взяли участь 1232 добровольці.
Усі вони не мали серцево-судинних захворювань на початку дослідження. Але мали діабет 2 типу або комбінацію факторів ризику серцево-судинних захворювань, таких як куріння, високий кров’яний тиск, високий рівень холестерину, надмірна вага або сімейна історія серцево-судинних захворювань.
За майже 5 років, поки тривало дослідження, було зареєстровано 685 випадків серцево-судинних захворювань, включаючи інфаркти, інсульти або смерті внаслідок серцево-судинних захворювань.
Дослідники виявили, що споживання від половини до цілого келиха вина на день знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань на 50%.
Одна склянка на тиждень або менше половини склянки на день – знижують ризик серцево-судинних захворювань на 38%. Однак цей захисний ефект зникає у тих, хто випивав більше однієї склянки на день.
На думку вчених, це дослідження демонструє важливість помірного споживання вина в рамках здорового режиму харчування (всі учасники дотримувалися середземноморської дієти).
Найкраще захисні ефекти вина спрацьовують у віці 35-40 років.
«Дослідження показує, що вживання від трьох до 35 келихів вина на місяць пов’язане зі зниженням ризику серцевих захворювань. Користь зникає, якщо кількість випитого вина збільшується. Отже, не більше пляшки вина на тиждень, не більше келиха на день», – підсумовує результат робот іспанських колег професор Пол Лісон, кардіолог-консультант і професор серцево-судинної медицини Оксфордського університету.
Вас це може зацікавити: Названо проміжок часу, коли вино сприяє схудненню
Вчені з’ясували, якій категорії людей алкоголь шкодить найбільше
З яким напоєм експерти не рекомендують поєднувати алкоголь – наслідки непередбачувані