Як обдурити сезонну алергію: ефективні методи боротьби, якими рятуються самі лікарі

Ще майже нічого не цвіло, а чхання і нежить нагадують про те, що весна у розпалі. Приблизно одну з п’яти осіб сезонна алергія діставатиме до осені. Проте ці симптоми можна знизити, якщо прислухатися до порад досвідчених людей.

Всі, хто страждає на сезонну алергію (поліноз), зазвичай починають приймати антигістамінні препарати за місяць до початку цвітіння перших рослин. Таким чином вони готують організм до стресу, викликаного алергенами.

Дехто вдається до специфічної імунотерапії – регулярного введення низьких доз алергену. Це свого роду щеплення у вигляді ін’єкцій або таблеток, яке привчає імунну систему ігнорувати певні подразники. Але робити це слід тоді, коли для алергенів не сезон, і триває терапія до трьох років.

Проте певні кроки до поліпшення якості життя навіть на тлі цвітіння усіх рослин, можна зробити прямо зараз.

Промивати ніс розчином солі

Пів чайної ложки солі розчиніть у склянці гарячої води і дайте їй охолонути. Цим розчином фармацевт Кароліна Гонклавес радить промивати ніс зі шприца або протирати змоченою ватною паличною після того, як приходите з вулиці. Так ви очистите носові ходи від алергенів і слизу.

Приймати душ після вулиці

Це не зовсім зручно і не завжди доречно – у вас можуть бути термінові справи, коли переступаєте поріг дому. Але заради свого здоров’я виділіть 10 хвилин, щоб змінити одяг і змити з себе пилок, принесений з вулиці.

Купати собак після прогулянки

Водні процедури потрібні і собаці, яка прийшла з прогулянки, вважає алергоголог  Хелен Еванс-Хауеллс. Поки вона весело ганяла в траві і з цікавістю нюхала всі квіточки, на хутрі осів пилок, який вам потім доведеться вдихати.

Вживати більше рослинної їжі

Доктор Клер Дей, лікар Національної служби охорони здоров’я Великобританії, радить збільшити споживання клітковини та протизапальних флавоноїдів, які містяться в цибулі, яблуках, ягодах, помідорах, винограді, горіхах та насінні. А от від вживання алкоголю вона застерігає – він збільшує вироблення гістаміну, який, власне, і викликає всі ознаки алергії.

Встановити на вікна москітну сітку «антипил»

Звичайна сітка, яка, напевно ж, у вас є, призначена для того, щоб в оселю не залітали комахи, листя на тополиних пух. «Антипил» має таке дрібне плетіння, що здатен стати бар’єром навіть для пилу та пилку. На 100% від них не захистить, але у будь-якому разі це дасть результат.

Сушити прання вдома

Якщо ви живете в приватному будинку або проводите літо на дачі, прання зазвичай вивішуєте на вулиці. Уявіть, скільки на ньому осідає пилку, який потім ви носите на собі або ще краще – спите на ньому! Фармацевт Кеті Піклз радить перестрахуватися і сушити речі в приміщенні.

Вас це може зацікавити: Алергія на все – навіть на погоду: мешканка Великобританії ледве не померла

І таке буває: у 11-річної танцівниці з Австралії виявили алергію на саму себе

Як зрозуміти, що у вас алергія на алкоголь

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист