Як спеції на вашій кухні можуть стати джерелом небезпечної інфекції

Розробна дошка, кухонна губка, відро зі сміттям – очевидні джерела шкідливих бактерій на кухні. Однак є й неочевидні. І вони можуть бути ще небезпечнішими.

Навіть безневинні, здавалося б, предмети вжитку можуть містити небезпечні для здоров’я патогени. Як це можливо? Перехресне забруднення, пояснюють вчені.

Що таке перехресне забруднення

Це дуже поширене явище, коли кишкова паличка, сальмонелла тощо переносяться з одного продукту харчування на інший.

Ми торкаємося до брудної обробної дошки, потім переставляємо на іншу конфорку сковорідку.  Після цього хтось чистими руками береться за цю ж сковороду – і вуаля! – підхоплює патогенні бактерії! Вони потраплять до рота, якщо не помити після цього руки.  

Саме перехресне забруднення є однією з основних причин харчового отруєння.

Де найчастіше зустрічаються патогени

Традиційно вважається, що найбільше патогенних бактерій на кухні скупчується на обробній дошці для сирих продуктів, кришці сміттєвого баку, крані, якого постійно торкаємося під час приготування їжі, стільниці тощо.

Однак нещодавнє дослідження, проведене Службою безпеки та інспекції харчових продуктів Міністерства сільського господарства США, показало: існує ще одна, набагато шкідливіша поверхня, про яку ми не здогадувалися. Це ємності або упаковки зі спеціями, які використовуємо під час приготування їжі.

У ході дослідження вчені задіяли майже 400 людей, які готували бургер з індички за одним і тим самим рецептом. Учасники мали підготувати м’ясо та приправити його, перш ніж скласти бургер.

Після цього було проведено аналіз баночок зі спеціями на наявніть патогенних бактерій. Їх було виявлено майже в половині зразків! Причина очевидна. Ми нарізаємо м’ясо і, не помивши рук, беремо спеції. Після цього на ємності з ними (а інколи і всередині, якщо пальцями дістаємо дрібку коріандру, перцю тощо) залишаються бактерії. Далі вони кочують по оселі.

Як уникнути перехресного забруднення?

Все очевидно, кажуть експерти. Потрібно якомога частіше мити руки – до та після приготування їжі, а особливо – у розпалі цього процесу.

Вас це може зацікавити: Експерт пояснив, як уникнути розповсюдження бактерій на кухні

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист