Моркву не можна назвати надто примхливим овочем. Але якщо за нею не доглядати, вона може потріскатися, вирости кривою, «волохатою» від дрібних корінців або несолодкою. Щоб отримати ідеальні плоди, не забудьте її підживити.
У період росту моркву найчастіше поливають розчином деревного попілу (1 склянка на 10 л води). Це чудове органічне добриво, яке містить калій і фосфор і сприяє активному росту та розвитку рослини.
Але досвідчені городники користуються ще одним видом «добрива», яке творить дива з коренеплодами: звичайною кухонною сіллю.
Багато хто не ризикує її використовувати на городі. Солоний ґрунт перешкоджає поглинанню води та поживних речовин рослинами, що зазвичай призводить до зниження врожайності.
Однак експерти кажуть, що все залежить від концентрації розчину. Йдеться про слабкий сольовий розчин, який дасть моркві саме те, що їй потрібно, аби рости рівненькою та солодкою.
Розчиніть 1 склянку звичайної (не йодованої) солі в 10 літрах теплої води і ретельно перемішайте – до повного розчинення. Полийте цим розчином моркву на стадії, коли коренеплід ще не сформувався. Вдруге повторіть процедуру через два тижні.
Попередньо обов’язково слід полити моркву просто чистою водою, щоб уникнути опіку. І слідкуйте, щоб розчин не потрапив на бадилля.
Що дає таке підживлення? Сіль – це натрій, який покращує засвоєння рослиною калію, марганцю та бору із ґрунту. Усі ці елементи критично важливі для здоров'я клітин коренеплоду. Завдяки їм морква росте рівною, не має відростків.
Є ще один плюс у поливі сольовим розчином: як не дивно це звучить, але сіль стимулює накопичення цукрів у моркві. Це означає, що плоди будуть рівненькими і напрочуд солодкими.
Головне, зазначають експерти, не перестаратися – ні зі співвідношенням солі та води, ні з частотою поливу. Два рази – цього цілком достатньо для досягнення бажаного ефекту.
Вас це може зацікавити: Як виростити солодку моркву: поради експерта
Названо точні терміни викопування моркву цього року, щоб була смачнішою й довше зберігалася