Листова зелень традиційно вважається продуктом здорового харчування, тому дієтологи радять вживати її всім і у великій кількості. Але є один нюанс: за певних обставин корисна трава може стати агресивною по відношенню до організму людини.
Кріп, петрушка, зелена цибуля і шпинат – найпопулярніша салатна зелень. У більшості випадків вона корисна для здоров’я, тому дієтологи радять вживати її якомога більше. Адже це – джерело вітамінів A, C, K та групи В, клітковини, фолієвої кислоти. Іншими словами, фактор здоров’я серця і травної системи, а також один із засобів контролю ваги.
Проте це не стосується людей, в яких є проблеми зі згортанням крові.
Як правило, в зелені (до перерахованої вище слід додати селеру та різні види капусти) міститься велика кількість вітаміну K, який відповідає за згортання крові. Його надлишок може призвести до згущення крові, що загрожує серйозними ускладненнями. Найнебезпечніше з них – тромбоемболія легеневої артерії.
Особливо зелень протипоказана тим, хто приймає препарати для розрідження крові (наприклад, варфарин). Вітамін К знижує їхню ефективність.
Лікарі наголошують, що це не означає категоричної відмови від салатної зелені. Але важливо дотримуватися балансу між споживанням зелених листових овочів та контролем дозування ліків.
Ключовим фактором вони вважають регулярність. Підтримка постійного споживання салатної зелені допоможе контролювати її вплив на згортання крові.
Вас це може зацікавити: Яка листова зелень найкорисніша для здоров’я та краси
Як зберегти здоровими зуби та ясна і до чого тут листова зелень