«Жінка - багатогранна особистість»: про підготовку та залаштунки театральної премʼєри «Егоїсток»

Кримінально-детективна вистава «Егоїстки» вже відбулася з аншлагами у Львові, Чернівцях та Івано-Франківську. Напередодні Київського SOLD OUT у Жовтневому палаці ми взяли інтервʼю в головної акторки серіалу «Кава з кардамоном» Олени Лавренюк і режисерки вистави Ірини Громозди, а також дізналися про залаштунки та секрети підготовки

«Егоїстки» -  оригінальна та красива кримінально-детективна вистава за мотивами пʼєси Р. Тома «8 прекрасних жінок». У сюжеті - загадковий злочин у родинному колі. 7 жінок. Кожна під підозрою. У кожної є мотив, кожна має свою таємницю. І всі вони егоїстки. 

Олено, чи хвилюєтеся ви перед виходом на сцену? Що обовʼязково робите перед тим, як вийти до глядачів?

Так, я завжди хвилююся, особливо перед прем'єрою. В нас є традиція -  перед виступом актори та режисери завжди збираються разом, і, тримаючись за руки, підтримують одне одного, а вже тоді ми виходимо на сцену.

Що найважче було для вас у виставі «Егоїстки»?

«Егоїстки» - це жанрова комедійна вистава. Та насправді ця п'єса не є такою комедійною, як ми показуємо її на сцені. Наприклад, моя героїня веде лінію детектива, і виникла складність у тому, що в мене не було прописаних комедійних сцен. Я досить довго перебувала в пошуку, аби знайти саме цього персонажа, в нашому жанрі.

Розкажіть більше про вашу героїню, чи є у вас якась схожість із нею?

Якщо на сцені в нас сім акторок, а в п'єсі їх вісім, то автор писав цю п’єсу про одну жінку. Уявляєте, скільки граней має головна героїня, скільки різних персонажів живе в одній людині, було надзвичайно цікаво працювати з таким матеріалом. Мені здається, це дуже крута ідея і крутий твір, адже п'єса живе вже більше ста років. Її екранізував Франсуа Озон та Netflix. Жінка таки дуже багатогранна особистість, - розповіла актриса Олена Лавренюк.

Ірино, чому ви обрали саме пʼєсу Р. Тома «8 прекрасних жінок»?

Обрала, тому що люблю фільм Франсуа Озона «8 прекрасних жінок», і коли ми вирішили зробити виставу, ця драматургія відразу спала на думку. А ще вона давала змогу долучити до процесу багато актрис із нашого серіалу «Кава з кардамоном». 

Що було найважче для вас при постановці вистави?

Важко було переключитися на розуміння того, що таке сцена, і яких виразних засобів вона потребує, аби розповісти цю історію. Бо в кіно в тебе є багато допоміжних засобів, таких як камера, крупність, монтаж. А тут - актор, сцена, це зовсім інша матерія. Але зі мною були поруч мої актриси, які мають великий досвід роботи  саме на сцені. Тому можу точно сказати, що це наша спільна праця. Наш спільний успіх!

Після двох успішних премʼєр чи хотіли б ви щось змінити у виставі?

Я завжди хочу щось змінювати та допрацьовувати. І добре, що театр дозволяє це робити! Бо в кіно навпаки - як зняв, так вже глядач і побачить. Тому так, на театральній сцені відбувається живий процес, який буде трансформуватися і змінюватися. Але загалом ця історія вже має свою картинку, глядач її полюбив, тому зараз говорю лише про нюанси. 

Які ваші найулюбленіші героїні у виставі, та чи були якісь яскраві моменти при підгтовці «Егоїсток»?

Усі сім, бо ця історія про образ однієї жінки, яка має такі риси, і тому кожен персонаж улюблений.

А щодо підготовки, кожна репетиція - це яскравий момент. Бо спостерігати, як від репетиції до репетиції вистава набуває форми та окреслення - це захоплює, - розповіла режисерка вистави Ірина Громозда.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист