5 овочів, які приносять більше користі організму у вареному вигляді

Ми звикли думати, що сирі овочі найкорисніші. Однак деякі з них навіть після термічної обробки не втрачають поживних речовин. А є такі, які посилюють свої цінні для здоров'я властивості.

Забудьте про те, що сирі овочі – найкращі, радять експерти з правильного харчування. Це правило розповсюджується не на всіх їх.

Морква: легше засвоюється

Вона чудово смакує сирою. Але якщо її відварити (в ідеалі – на пару), отримаємо набагато більше користі. Зокрема, від  бета-каротинів (покращують зір, зміцнюють імунітет, захищають організм від вільних радикалів). Крім того, у такому вигляді морква легше засвоюється, сприяє зменшенню газоутворення та дискомфорту в животі після їжі.

Шпинат: збільшується вміст заліза

І не те тільки заліза – після термічної обробки в листі шпинату збільшується і кількість кальцію порівняно з їхнім сирим аналогом. Це збільшує поживну цінність мінералів і покращує біодоступність інших поживних речовин, таких як вітаміни А, Е та цинк. До речі, такий шпинат зміцнює імунну систему.

Помідори: потужніша підтримка серцю 

Одна з найбільший цінностей помідорів – природний антиоксидант лікопін, який знижуючи кров'яний тиск і таким чином захищає серцево-судинну систему, а також має протиракові властивості. В 100 грамах сирих помідорів міститься 2500 мкг лікопіну, після термічної обробки його кількість зростає в 10 разів! Це компенсує часткову втрату вітаміну С під час нагрівання.

Цвітна капуста: активація протиракового захисту

Поживні речовини в цьому овочі досить стійко тримаються під дією тепла, тому ви нічого не втратите, вживаючи цвітну капусту вареною чи запечено. Це навіть на краще: вона буде краще засвоюватися і перетравлюватися. А отже активні інгредієнти, що мають протиракову дію, краще робитимуть свою страву.

Буряк: турбота про здоровя артерій

У вареному вигляді буряк забезпечує велику кількість клітковини, що корисно для контролю ваги, покращує кровообіг, турбується про чистоту та здоров'я артерій, знижує вміст поганого холестерину.

Вас це може зацікавити: Названо три популярні овочі, які під час смаження можуть перетворюватися на отруту

6 видів овочів, які їсти сирими небезпечно для здоровя

Три види овочів, користь яких дуже переоцінена

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист