Редиска – перший весняний овоч, який ми із задоволенням вживаємо. Її смакові якості на любителя. Зате харчова цінність заслуговує на те, щоб продукт став частим гостем на нашому столі. Принаймні у тих, хто слідкує за своєю вагою або хоче схуднути.
Все, що більшість людей знає про редиску, – вона накопичує багато нітратів. Це справді так. Але «нітратними» можуть бути будь які овочі й фрукти. Тому перед вживанням її бажано перевіряти нітратометром. Якщо його немає, про всяк випадок варто замочити на 15-20 хвилин у холодній воді, злити її і повторити ще раз.
Редиска на 90% складається з води. Містить вітаміни (С, К, РР, групи В), рибофлавіни і мінерали (кальцій, калій, натрій, залізо, магній, фосфор, цинк), необхідні для нормального функціонування організму. Тому не дивно, що вважається цінним для здоров’я овочем. У яких випадках її варто вживати у першу чергу?
Для нормалізації тиску. Вітамін PP, калій та магній сприяють зміцненню судин та допомагають боротися з гіпертонією. Флавоноїди знижують ризик порушень у роботі серця.
Для зміцнення імунітету. Всього 250 г редиски забезпечують добову норму вітаміну С. А ефірні олії в її складі (гірчична тощо) мають зігрівальні властивості, пом’якшують кашель і допомагають при вірусних захворюваннях.
Для підтримки нервової системи. Вітаміни групи В допомагають боротися із емоційними навантаженнями – стресами та депресіями.
Для схуднення. Високий вміст рослинної клітковини та води в редисці дозволяють їй нормалізувати травлення і холестериновий обмін, а також позбутися зайвої рідини в організмі. Окрім того, вона покращує обмін речовин і прискорює розщеплення жирів.
Для покращення роботи шлунку. Значну роль у цьому процесі відіграє знову ж таки клітковина, яка налагоджує роботу кишечника й не допускає закрепів.
Щоправда, людям, які мають проблеми зі шлунком, редиска не дуже підходить – вона може подразнювати слизову оболонку. Але знизити цей ефект можна, якщо заправляти салат з редиски сметаною.
Вас це може зацікавити: Як корисні для здоров’я продукти зробити ще кориснішими: 5 несподіваних способів
Миті чи немиті: які овочі краще купляти в магазині