З гарбуза можна приготувати безліч страв. У грузинській кухні особливе місце займає цей десерт з кизилом та волоськими горіхами. Готується він легко та швидко, а виходить напрочуд смачно.
Інгредієнти:
500 г солодкого гарбуза
1 скл. кизилу
1 скл. волоських горіхів
2 ст. л. меду
200 мл теплої кип'яченої води
Гарбуз очистити від шкірки і насіння, нарізати маленькими кубиками, покласти в каструлю. Залити окропом так, щоб вода повністю покривала гарбуз. Варити під напівприкритою кришкою близько 15 хвилин, поки не стане м'яким, але не розвариться. Інший варіант приготування гарбуза – обсмажити кубики сирого гарбуза на сковороді в олії до легкої скоринки, а потім довести до готовності в розігрітій до 180°С духовці з включеним режимом гриль протягом 15 хвилин. У такому випадку гарбуз матиме приємну карамелізовану скоринку.
Кизил покласти в сотейник, залити холодною водою, щоб ягоди були повністю покриті. Накрити кришкою та довести до кипіння. Варити, доки не стануть повністю м'якими, а вода практично википить. Охолодити кизил та протерти через сито. За бажання збити в блендері.
Волоські горіхи перемолоти в блендері або кавомолці.
Мед розчинити в 200 мл теплої кип'яченої води, змішати з горіхами і збити в блендері.
Для подачі змішати гарбуз, мус з кизилу та горіховий соус, викласти в піали та подавати охолодженим. Як варіант, таку страву можна викладати шарами в прозорі піали і прикрасити гілкою м'яти.
Вас це може зацікавити: Як приготувати вітамінний смузі з гарбуза