М’ясну дієту кардіологи вважають бомбою сповільненої дії для серця.
По суті, це білкова дієта, яка передбачає вживання риби, яєць і деяких молочних продуктів. Але основний акцент робиться на м’ясі.
Прихильники такого харчування вбачають плюси у відсутності вуглеводів. Однак брак клітковини, вітаміну С та інших антиоксидантів у раціоні – це вже жирний мінус. Він шкодить усьому організму в цілому, і особливо – серцю.
Зовні люди, які дотримуються такої дієте, чудово виглядають – вони в прекрасній формі, пояснює кардіохірург зі США Дмитро Яранов. Але те, що відбувається з їхніми судинами, фахівців лякає.
«Я бачив 35-річних людей, які перенесли серцеві напади. Жодних симптомів, жодних попереджень – абсолютно здорові на вигляд, підтягнуті, спортивні. Але «спортивний» не означає здоровий. Низький вміст жиру в організмі не означає, що у вас низький ризик серцево-судинних захворювань, а прес не захищає від формування атеросклеротичних бляшок», – каже він.
За словами лікаря, тривала м’ясна дієта за відсутності клітковини може призвести до захмарного рівня холестерину. Як наслідок – пошкодження кровоносних судин, хронічне запалення та звуження артерій, що збільшує ризик серцевого нападу та інсульту.
Справжнє здоров’я не можливе, якщо ви йдете на будь-крайнощі, пояснює він. Попри те, що м'ясо – джерело корисного для організму білка, вітамінів та мінералів (залізо, цинк, вітаміни групи В), його повинно бути в міру.
Вчені з Оксфордського університету провели дослідження, в якому було задіяно майже 1,4 млн осіб. Воно показало, що збільшення споживання червоного м'яса (це основа такої дієти) збільшує ризик серцевих захворювань на 18% на кожні додаткові 50 грамів, що з'їдаються на день.
Кардіолог радить обмежувати споживання червоного та обробленого м’яса, яке може збільшити ризик високого рівня холестерину. І не нехтувати овочами та фруктами.
Вас це може зацікавити: Дієтологи назвали м’ясні вироби, які можуть спровокувати інфаркт та інсульт