Норовірус чи харчове отруєння: як відрізнити і лікувати

Симптоми норовірусу і харчового отруєння дуже схожі. Але від того, що саме викликало ваш незадовільний стан, залежить правильність лікування.

Всі ми мали таку неприємність: несподівано починає нудити, з’являється блювота або діарея чи все заразом. Що це – нагадують про себе морепродукти, запиті молочним коктейлем, чи вірус?

Між норовірусом і харчовим отруєнням є багато спільного, пише Мirror.co.  Поставити точний діагноз може лікар – на основі аналізу калу та крові. Але не завжди є можливість його зробити. Тому слід орієнтуватися на особливості перебігу захворювання.

Норовірус

Дуже заразний вірус. Він викликає гастроентерит («шлунковий грип») –  запалення шлунку та кишечника. Швидко поширюється через торкання до заражених поверхонь, їжу чи воду. Інкубаційний період становить від 12 до 48 годин, а симптоми можуть тривати до тижня.

«Симптоми норовірусу включають блювоту та діарею, хоча також можуть включати високу температуру та болі в шлунку», – пояснює Дженна Браун, експерт з харчових продуктів.

Основне лікування – встановити водний баланс в організмі і звільнитися від токсинів.  В цьому допоможе рясне пиття (бажано з регідроном – один пакетик на літр води) і сорбенти: активоване вугілля, ентеросгель, полісорб.

Харчове отруєння

Викликає їжа або напої, заражені шкідливими бактеріями (зокрема, Salmonella, E. coli або Campylobacter).

Симптоми (нудота та діарея, а також спазми в шлунку, лихоманка, слабкість) можуть з’явитися протягом кількох годин і тривають 1-2 дні.

Найперше, що потрібно зробити в такій ситуації, промивання шлунку легким розчином з содою – до чистої води. Також надзвичайно вадливе рясне пиття для уникнення зневоднення, сорбенти (активоване вугілля, смекта), спокій і жорстка дієта.

Вас це може зацікавити: Правила харчування після отруєння: що і коли можна їсти

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист