Симптоми норовірусу і харчового отруєння дуже схожі. Але від того, що саме викликало ваш незадовільний стан, залежить правильність лікування.
Всі ми мали таку неприємність: несподівано починає нудити, з’являється блювота або діарея чи все заразом. Що це – нагадують про себе морепродукти, запиті молочним коктейлем, чи вірус?
Між норовірусом і харчовим отруєнням є багато спільного, пише Мirror.co. Поставити точний діагноз може лікар – на основі аналізу калу та крові. Але не завжди є можливість його зробити. Тому слід орієнтуватися на особливості перебігу захворювання.
Норовірус
Дуже заразний вірус. Він викликає гастроентерит («шлунковий грип») – запалення шлунку та кишечника. Швидко поширюється через торкання до заражених поверхонь, їжу чи воду. Інкубаційний період становить від 12 до 48 годин, а симптоми можуть тривати до тижня.
«Симптоми норовірусу включають блювоту та діарею, хоча також можуть включати високу температуру та болі в шлунку», – пояснює Дженна Браун, експерт з харчових продуктів.
Основне лікування – встановити водний баланс в організмі і звільнитися від токсинів. В цьому допоможе рясне пиття (бажано з регідроном – один пакетик на літр води) і сорбенти: активоване вугілля, ентеросгель, полісорб.
Харчове отруєння
Викликає їжа або напої, заражені шкідливими бактеріями (зокрема, Salmonella, E. coli або Campylobacter).
Симптоми (нудота та діарея, а також спазми в шлунку, лихоманка, слабкість) можуть з’явитися протягом кількох годин і тривають 1-2 дні.
Найперше, що потрібно зробити в такій ситуації, промивання шлунку легким розчином з содою – до чистої води. Також надзвичайно вадливе рясне пиття для уникнення зневоднення, сорбенти (активоване вугілля, смекта), спокій і жорстка дієта.
Вас це може зацікавити: Правила харчування після отруєння: що і коли можна їсти