Рак ротової порожнини зможуть діагностувати за допомогою льодяників

Діагностика раку ротової порожнини може стати більш зручною, швидкою і без неприємних відчутті. І все це завдяки винаходу вчених з Бірмінгемського університету: вони використовують для цього ароматизовані льодяники. 

Діагностика раку порожнини рота включає в себе досить некомфортні процедури, такі як біопсія та назоендоскопія (введення гнучкої трубки з камерою в ніс або рот). Вони лякають пацієнтів, вимагають часу, щоб морально налаштуватися. Але час – велика розкіш, коли це стосується онкологічних захворювань. Рання діагностика і, відповідно, лікування, можуть мати вирішальне значення для позитивного результату.

Саме тому фахівці Бірмінгемського університету (Велика Британія) розробляють більш зручний для пацієнтів метод діагностики – ароматизованих льодяників, які потенційно можуть виявляти рак ротової порожнини.

Льодяники виготовляються з так званого «розумного гідрогелю». Коли людина починає його смоктати, він, як фільтр, пропускає воду, але «відловлює» білки в слині. Частина цих білків можуть виконували функцію біомаркерів – індикаторів потенційного раку. Виявляють індикатори вчені вже в лабораторії, аналізуючи біологічний матеріал.

«Розумні гідрогелі мають неймовірний потенціал для діагностики раку ротової порожнини. Сподіваємося, ми зможемо створити пристрій, який буде набагато добрішим для діагностики у пацієнтів і простішим у використанні для лікарів загальної практики», - каже доктор Ручі Гупта, доцент кафедри біосенсорів Бірмінгемського університету.  

Цей новий метод може змінити досвід пацієнтів, оскільки пропонує неінвазивну альтернативу традиційним процедурам.

Крім того, він допоможе оптимізувати діагностичний процес, оскільки дозволить  проводити тестування в закладах первинної медичної допомоги (у кабінетах загальної практики). І не вимагатиме втручання лікарів-ендоскопістів – дуже дефіцитних фахівців.

А ще дослідники сподіваються, що гідрогелеве ноу-хау здатне зробити революцію у виявленні раку. Планують адаптувати його до виявлення різних видів онкології (головне, щоб був білковий біомаркер). І використовувати для різних типів зразків (наприклад, аналізувати сечу).

Наступні три роки вчені будуть вивчати гель у лабораторних умовах і тестувати його на тваринах.

Вас це може зацікавити: Новий метод боротьби з раком: вібруючі молекули вбивають 99% ракових клітин

Самотнім людям загрожує смертельно небезпечна хвороба: вчені з’ясували, яка  саме

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист