Сир містить багато важливих поживних речовин, тому входить в раціон більшості дієт. Але багато його їсти так само шкідливо, як і не вживати зовсім.
Різні види, різні страви – без сиру ми практично не сідаємо за стіл. Але у своїй пристрасті до нього важливо не втратити почуття міри. Окрім того, що більшість сирів дуже калорійні і можуть стати причиною зайвої ваги, вони здатні викликати запальну реакцію в усьому організмі, пише Best Life
Людям, які не мають явно виражених проблем зі здоров’ям, дієтологи радять вживати до 100 г сиру щодня. Особам із хворим серцем або зайвою вагою – не більше 30 г.
Якщо ж регулярно переїдати сиру, організм на це відреагує неприємними наслідками, про які можуть свідчити наступні симптоми.
Біль у суглобах
Навряд чи хтось може припускає, що біль у коліні пов’язана із любов’ю до сиру. Однак його основним білком є казеїн, який може сприяти запаленню у тканинах, що оточують суглоби. Тому при артриті вживання молочних продуктів рекомендується звести до мінімуму.
Висипання на шкірі
Для появи прищів є безліч причин, починаючи від неправильних засобів догляду за шкірою і закінчуючи гормональними змінами. Нерідко вони стають відголоском нашого харчування. Проблеми зі шкірою та акне часто викликані запаленням, яке може спричинити надмірна кількістю сиру чи молочних продуктів.
Підвищений холестерин
Сир має високий вміст жиру і може сприяти підвищенню рівня холестерину. А поганий холестерин пов’язаний із підвищеним ризиком серцевих захворювань. Вчені з’ясували: якщо щодня їсти до 40 г сиру, можна на 10% знизити ризик інсульту і на 14% – інших серцево-судинних захворювань. Якщо перейти цю межу, може початися зворотній процес – сир буде провокувати проблеми з серцем. Особливо обережними слід бути з пармезаном та вершковим сир. Найменше холестерину у таких сортах, як фета, моцарела, рікота.
Здуття живота
У процесі розщеплення лактози у шлунку виділяються жирні кислоти й гази. Якщо сиру з’їдено небагато, ми цього не помічаємо. Однак цей побічний ефект може призвести до незручностей (здуття живота та метеоризму), якщо сиру переїсти.
Анемія
Сир – це джерело кальцію. А кальцій у великих кількостях може перешкоджати засвоєнню заліза.
Печія
Як правило, вона нагадує про себе відразу після вживання сиру. Пояснення просте: він має високий вміст жирів, а жири уповільнюють травлення. Шлунок змушений виробляти більше кислоти для розщеплення жиру і може викликати кислотний рефлюкс, що призводить до печії.
Вас це може зацікавити: Названо вид сиру, який найкраще бореться з жиром на животі
Майже як наркотик – який популярний продукт на нашому столі викликає звикання