Якщо сир зберігати неправильно, вже за тиждень він може покритися цвіллю. Однак є надійні методи, завдяки яким залишатиметься свіжим впродовж місяця і навіть більше.
Сир – незамінний продукт у нашому раціону. Але інколи його не встигають з’їсти швидко. Це означає, що він може опинитися у відрі зі сміттям – ні фольга, ні харчова плівка чи герметичний контейнер не здатні захистити від цвілі. Однак Брайоні Мей-Вільямс – зірка одного з британських кулінарних шоу, знає способи, як рекордно тривалий час зберігати свіжість сирів.
Спосіб 1: з оцтом. Такі сири, як чеддер, едам чи гауда краще зберігати за допомогою білого оцту. Ним слід змочити шматок кухонної булочки, а потім запечатати її разом із сиром в пакет. Білий оцет – це м’яка кислота, яка здатна знищити близько 82% відсотків цвілі. На смак сиру вона аж ніяк не вплине, зате продовжить йому життя до шести тижнів.
Спосіб 2: з цукром. Все просто: кладете сир у контейнер для зберігання їжі, а поряд – два кубики рафінованого цукру. Важливо дотримуватися двох вимог: щільно закривати контейнер і заміняти цукор на новий, щойно він почне розчинятися. Адже секрет цього лайфхаку в тому, що він вбирає вологу, не даючи сиру пітніти. Відповідно, для появи цвілі немає сприятливих умов.
Спосіб 3: з розсолом. Ідеально підходить для м’яких сирів, таких як фета. Щойно його відкриєте, варто відразу ж перекласти у стерилізовану банку. Далі потрібно розчинити дві чайні ложки солі в 500 мл холодної води (до повного розчинення) і залити цим розсолом фету – так, щоб вона повністю занурилась у ньому. У такому вигляді сир може зберігатися без зміни смаку та якості продовж трьох тижнів – це значно довше, ніж у рідній упаковці.
Вас це може зацікавити: Чому експерти радять промивати натертий магазинний сир
Секрети зберігання сиру: де, як і скільки