Всі, напевно, знають, що желатин слід вживати при травмах та проблемах із суглобами. Втім, він має багато інших переваг для здоров’я та краси.
Що таке желатин
По факту це білок, отриманий з колагену – матеріалу, який міститься в кістках, хрящах і шкірі тварин.
Ця напівпрозора речовина без запаху має желеподібну текстуру. Найчастіше використовується в десертах, а також для приготування соусів і бульйонів.
Однак желатин згадується і у зв’язку зі своїми властивостями, корисними для здоров’я. Адже має білки, схожі з колагеновими.
Яку користь організму приносить желатин
Желатин містить незамінні амінокислоти – будівельні блоки білків, які можуть принести значну користь для здоров’я. Також це чудове джерело кальцію, магнію, фолієвої кислоти, холіну, натрію, селену.
Потенційні переваги желатину для здоров’я включають:
● зміцнення суглобів і кісток. Дослідження показали, що желатин може зменшити біль у суглобах і зміцнити їх за рахунок лізину, збільшуючи щільність хряща. Також він покращує здатність організму засвоювати кальцій і допомагає запобігти втраті кісткової маси. Завдяки цьому часто використовується як добавка для зниження ризику остеопорозу або розрідження кісток;
● зволоження шкіри. З віком рівень природного колагену в організмі падає. Це призводить до втрати еластичності шкіри та появи зморшок. Білок і амінокислоти в желатині допомагають організму виробляти більше колагену – життєво важливого елемента здорової шкіри;
● підтримка здоров’я кишечника. Білки в желатині допомагають підтримувати кишкову стінку і створюють захисну слизову оболонку в кишечнику. Також желатин збільшує кількість шлункової кислоти в кишечнику, яка необхідна для розщеплення та перетравлення білка;
● зниження рівня цукру в крові. Амінокислота гліцин, яка міститься в желатині, контролює рівень цукру в крові у хворих на діабет 2 типу і зменшує запалення в організмі.
Крім того, желатин сприяє зміцненню серцевого м'яза, нормалізації обміну речовин, поліпшенню стану волосся, прискоренню росту волосся і нігтів, еластичності сухожиль і зв'язок.
Як приймати желатин
Його можна додавати в різні страви, починаючи зі смузі (але будьте готові його потім їсти ложкою) та холодцю і закінчуючи десертами – фруктовими желе, панна коттою тощо.
Однак для досягнення лікувального та профілактичного ефекту такого желатину може бути замало. Тому фахівці радять його вживати у вигляді добавки до раціону харчування. Безпечним вважається прийом до 10 г на день протягом шести місяців.
Вас це може зацікавити: Вороги колагену: які продукти прискорюють старіння шкіри
5 способів зупинити втрату колагену і сповільнити старіння шкіри