Навіть репутація найкориснішої риби може бути зіпсована через високий вміст токсичних речовин. Але є деякі види, які можна вживати практично не замислюючись.
Риба – джерело білка та корисних жирів. А ще – важких металів, пестицидів, відходів промисловості, які потрапляють у Світовий океан. Ртуть, свинець, кадмій можуть накопичуватися у воді, а згодом і в м’ясі риб, які мешкають у цих середовищах.
Постійне споживання риби з високим вмістом важких металів може становити ризик для здоров’я, включаючи неврологічні порушення, ослаблення імунної системи, руйнування нирок, печінки та інших важливих органів. У дітей можуть виникати проблеми з розвитком.
Однак концентрація важких металів та інших токсичних речовин може відрізнятися в залежності від конкретного виду риби.
Дієтологиня Сандра Вігелієне вважає, що з усіх жирних видів риби оселедець має найкращі властивості.
100 г оселедця – це 203 ккал і 23 г білка (майже половина рекомендованої добової норми). Цей білок риби легко засвоюється і містить усі незамінні амінокислоти, необхідні для оптимального розвитку організму людини, причому в правильних пропорціях.
Порція цієї риби – 27% денної потреби життєво необхідного вітаміну D, якого сам організм не синтезує.
Оселедець вважається джерелом поліненасичених жирних кислот омега-3, які регулюють кров'яний тиск, підтримують імунну систему і усувають запальні процеси в організмі. Крім того, омега-3 сприяє зниженню тригліцеридів у крові, що служить профілактикою формування холестеринових бляшок в судинах.
Головною відмінністю оселедця від інших жирних видів риби є низький рівень вмісту ртуті. Згідно висновків американського Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів він визнаний «найкращим вибором». І саме тому рекомендується до вживання навіть вагітними жінками.
Вас це може зацікавити: Названо три популярні види риби, які лікарі не радять вживати
3 причини відмовитися від риби тілапії
Вчені з’ясували, яку рибу треба їсти, щоб жити довго, як японці