Гарна новина для тих, хто любить оливки: у вас може бути більше шансів приборкати поганий холестерин і захистити серцево-судинну систему, ніж у інших. Втім, все залежить від того, скільки саме оливок ви з’їдаєте і як часто це робите.
Чому оливки корисні
Оливки – джерело олеїнової кислоти, найбільш поширеною мононенасиченої жирної кислотою в раціоні людини, особливо важливої для стимулювання роботи кровоносної системи. Також ця кислота у великій кількості міститься в нейронах, оскільки являється елементом клітинних мембран.
Найважливіша властивість олеїнової кислоти в оливках – вона має антиоксидантний ефект: здатна запобігти погіршенню когнітивних функцій, яке відбувається з роками. Олеїнова кислота позитивно впливає на нервову систему, допомагаючи уникнути нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера.
Вітаміни А і Е в оливках зміцнюють імунну систему і мають протиракову (зокрема, мається на увазі рак молочної і підшлункової залоз) і протизапальну дію.
Крім того, олеїнова кислота діє як гіпохолестеринемічний засіб: зменшує експресію білків, пов’язаних з транспортуванням холестерину, і не дозволяє крові поглинати його у великих кількостях.
Таким чином, у контексті здорового харчування вона має вкрай важливе значення. Головне, вживати її в достатній кількості.
Денна норма
З огляду на те, що оливки калорійні (містять близько 115 ккал/100 г), вживати їх у великій кількості не варто.
Однак дієтологи вважають, що їхня користь для організму переважує ризики погладшати. До того ж, якщо вживати розумну кількість оливок, на фігурі вони не позначаться.
Експерти з правильного харчування радять щодня вживати 5-10 оливок. Така кількість сприятиме зниженню рівня поганого холестерину і підвищить рівень хорошого.
Проте не варто забувати: якщо при цьому в раціоні будуть присутні соуси, заправки, ультраперероблені продукти, солодка газирова, випічка, оливки проти холестерину будуть безсилими.
Вас це може зацікавити: Оливки сприяють схудненню та зниженню рівню цукру в крові, - результат нового дослідження