Французькі вчені виявили ще один плюс кави для здоров’я людини: вона пов’язана з меншим ризиком втрати пам’яті через деменцію або хворобу Альцгеймера.
Деменція – порушення когнітивних функцій внаслідок органічного ураження мозку, яке характерне для людей похилого віку. Цей стан не лікується. На щастя, біда спіткає не всіх. Тому вчені постійно шукають відповідь на запитання, як уникнути вікових змін мозку.
Ймовірно, одним із способів профілактики може бути кава у певних дозах.Дослідження ще тривають, але вже готові проміжні результати.
Вчені вивчали дані 263 людей, які мали легкі когнітивні порушення або хворобу Альцгеймера. Було проведено опитування стосовно кількості вживання кофеїну (скільки кави, чаю, шоколаду, енергетиків вони випивали щодня), пройдено магнітно-резонансну томографію і зроблено аналізи крові та спинномозкової рідини.
Науковці врахували вік, стать, наявність шкідливих звичок в учасників дослідження. І дійшли висновку, що люди, які вживали щодня менше 2 чашок кофеїну, мали вищий ризик когнітивних розладів та втрати пам’яті у порівнянні з тими, які випивали принаймні 2 чашки.
Наразі не зрозуміло, як кофеїн може впливати на ризик розвитку хвороби Альцгеймера та деменції. Експерти припускають, що він блокує утворення бета-амілоїду з білка-попередника амілоїду. Амілоїдні білки мають здатність злипатися в мозку, утворюючи бляшки, що, на думку дослідників, призводить до проблем із роботою мозку.
Вас це може зацікавити: Скільки чашок кави можна випивати щодня, щоб не страждати від мігрені