Збільшує ризик розвитку аутизму у дітей: від якого напою вчені рекомендують утримуватися вагітним жінкам

Науковці з Уханьського університету в Китаї зясували, що кава під час вагітності може погіршити зязок між нервовими клітинами плоду й викликати симптоми аутизму.

Жінки «в очікуванні» живуть за принципом «ні в чому собі не відмовляй». Знають, що під час грудного вигодовування потрібно буде багато в чому себе обмежувати. Тож поки є така можливість, дозволяють собі все. Крім алкоголю хіба що. Однак китайські вчені з’ясували, що щонайменше одне обмеження точно має бути: кофеїн.

Такого висновку вони дійшли після дослідів, проведених з гризунами. Вагітних щурів розділили на дві групи: одна отримувала кофеїн – еквівалент півтори чашки кави (приблизно стільки в середньому випиває вагітна жінка), а друга – плацебо.

У гризунів, які отримували кофеїн, народжувалися немовлята з характерними ознаками аутизму. Зокрема – соціальною дисфункцією та поганим просторовим мисленням.

Науковці припускають, що справа може бути в тому, що кофеїн стимулює підвищення артеріального тиску. У мозку плода він може перешкоджати нормальному розвитку нейронних ланцюгів і систем нейромедіаторів, які мають вирішальне значення для різних когнітивних і поведінкових функцій.

Враховуючи це, експерти радять на період вагітності відмовитися від кави. У крайньому разі зменшити її кількість до 200 мг/день. Це невисока ціна за здоров’я майбутньої дитини.

Вас це може зацікавити: У популярного засобу для схуднення виявили побічний ефект – він допомагає завагітніти: протизаплідні препарати безсилі

Стрес під час вагітності позитивно впливає на розумові здібності дитини

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист