Солодка картопля: 9 корисних властивостей батату

У супермаркетах батат зустрічається все частіше. А деякі українські фермери навіть переорієнтовуються зі звичайної картоплі на солодку. Адже вона настільки корисна, що має всі шанси стати популярним продуктом.

Хоч батат і називають картоплею, зі звичним нам овочем цей солодкий коренеплід з яскравою м’якоттю (помаранчевого, жовтого, рожевого чи фіолетового  кольорів) не має майже нічого спільного. Окрім одного – наявності крохмалю.

За вмістом поживних речовин він більше схожий на моркву, буряк і корінь селери.І має численні переваги для здоров’я.

Для кишечника

Дослідження показали, що харчові волокна в солодкій картоплі діють як пребіотики: стимулюють здоровий ріст кишкових бактерій і допомагають покращити травлення та загальний стан здоров’я. Також вони чудово підходять для лікування діареї та інших проблем зі шлунком.

Для контролю ваги

Більша кількість корисних бактерій кишечника пов’язана з меншим ризиком ожиріння.  Крім того, батат некалорійний продукт, багатий на клітковину. Все це разом сприяє швидкому насиченню та зменшенню апетиту.

Для підвищення імунітету

Вітамін А (бета-каротин) і вітамін С – два найсильніші антиоксидантами, які допомагають регулювати роботу імунної системи та посилюють природний захист організму від інфекцій.

Для захисту від впливу важких металів

М’якоть батату багата ціанідинами та пеонідинами – антоціановими пігментами з антиоксидантними властивостями. Вони можуть допомогти зменшити ризик токсичності від залишків важких металів. Зокрема, від миш’яка, кадмію та ртуті.

Для протиракової дії

Дослідження показали, що солодка картопля має протиракові переваги. Наприклад, батат фіолетового кольору пригнічує ріст таких типів ракових клітин, як рак молочної залози, рак шлунку, рак товстої кишки.

Для здоров’я очей

Дослідження показали, що антоціани в бататі мають протизапальний ефект і можуть лікувати захворювання очей, включаючи синдром сухого ока. Також солодка картопля – джерело бета-каротину, який в  організмі перетворюється  на вітамін А, корисний для формування світлочутливих рецепторів в очах (завдяки їм ми бачимо вночі).

Для мозку

Ще одна потенційна перевага антиоксидантів у солодкій картоплі – вплив на пам'ять. Дослідження, проведені на гризунах, показали, що екстракт солодкої картоплі покращує просторову пам'ять і усуває порушення пам'яті.

Для серця

Здорова дієта, яка включає достатню кількість харчових волокон, може знизити ризик серцево-судинних захворювань. Зокрема завдяки зниженню рівня поганого холестерину

Для діабетиків

Хоч батат і містить вуглеводи, як правило, має середній глікемічний індекс. Це  означає, що він не провокує різкого стрибка рівня цукру в крові. А отже, у невеликих кількостях дозволяється для вживання.

Кому не можна вживати батат

Батат можна готувати так само, як і звичайну картоплю. Однак найкорисніший він у відвареному й запеченому вигляді.

Не зважаючи на незаперечну користь, яку приносить організму, у декого цей коренеплід може вникати індивідуальна непереносимість.

Також його слід дуже обережно вживати людям із хворими нирками. Справа в тому, що солодка картопля має високий вміст оксалатів, які можуть спричинити появу появу каменів у нирках.

Вас це може зацікавити: Названо найкорисніший фрукт для організму – це не цитрусові і не ківі

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист