Овочі та фрукти – невід’ємна частина нашого раціону. Усі вони по-своєму корисні. Але серед них є продукти з максимальною поживною цінністю, які залишають «конкурентів» далеко позаду.
Якщо ви гадаєте, що найкорисніші продукти – це щось недосяжне для нас, ви помиляєтесь. Практично всі вони доступні. Просто ми навіть не підозрюємо, що втрачаєм, коли проходимо повз них.
Щоб з’ясувати, які з них заслуговують найбільше уваги, автор дослідження – Дженніфер Ді Нойя, професор Університету Вільяма Патерсона в Нью-Джерсі, проаналізувала харчову цінність 47 найпоширеніших продуктів. До уваги брався вміст вітамінів A, B6, B12, C, D, E, K. А також клітковини, білку, заліза, калію, кальцію, цинку, тіаміну, рибофлавіну, фолієвої кислоти.
Кількість поживних речовин порівнювалася з калорійністю продуктів.
Кожному продукту в результаті присвоювалася певна кількість балів.
Єдиний, що набрав максимальну кількість – 100 балів – і зайняв перше місце – крес-салат. У 100 калоріях цього продукту 100% рекомендованої добової норми поживних речовин. Цей салат має пряний, злегка гіркуватий смак і чудово поєднується з різними стравами, такими як картопля, яйця або салати. Але навряд чи серед усього розмаїття зелені він був вашим фаворитом.
На другому місці – китайська капуста: хрусткий овоч, що добре засвоюється, має високий вміст рослинних білків та цінних амінокислот.
На третьому – мангольд: листовий буряк, який регулює рівень цукру в крові, поліпшує мозкову діяльність тощо.
Крім того в першу десятку потрапили щавель, цикорій, салат-латук, петрушка, салат ромен, шпинат та капуста кале.
Найкориснішим фруктом у цьому списку став лимон, який зайняв аж 28 місце.
Вас це може зацікавити: Ці види фруктів лікар радить зробити влітку вашим пріоритетом