У якій рибі найбільше паразитів, небезпечних для здоров'я людини

Риба – обовязковий продукт у нашому раціоні. Але користь вона приносить тільки в том випадку, коли якісна. Заражена паразитами риба може стати неабияким випробуванням для організму людини.

Білок, який легко засвоюється, омега-3 жирні кислоти, ряд мікроелементів, які забезпечують нормальне функціонування організму, – те, що нам потрібно від риби. Але разом з цим є  ризик заразитися від неї паразитами.

Будь-яка риба може бути їх носієм. Однак є фактори, які підвищують ймовірність  зараження, пояснює норвежський вчений  Арне Левсен.

Що впливає на наявність паразитів

Як правило, риба, виловлена в дикій природі, частіше містить паразитів, ніж риба, вирощена на рибних фермах.

Риба, яка знаходиться вище в харчовому ланцюзі (крупніші види), частіше накопичує паразитів, які потравляють в неї разом із здобиччю – дрібною рибкою.

Водойма, де була виловлена риба, теж грає не останню роль. В деяких регіонах спостерігається вища поширеність паразитів у популяціях риб.

А окремі види риб просто більш сприйнятливі до певних видів паразитів через свої  фізіологічні особивості.

Яка риба найнебезпечніша

Зупинимось на тих найпопулярніших видах, які доступні українцям.

Лосось. Особливо тихоокеанський, виловлений на північному заході. Часто є носієм круглих червів нематод та стрічкових червів.

Оселедець, тріска. Містить анізакідних нематод. Вони уражають шлунково-кишковий тракт і утворюють виразки на стінках шлунку та тонкого кишечника.

Камбала, морський окунь. Страждають на ті самі «захворювання», що і тріска з оселедцем.

Скумбрія. Може бути переносником нематод.

Серед прісноводних риб найбільшу небезпеку становлять коропові види –  лящ, плотва. В них найчастіше виявляють клонорхоз, що вражають печінку та жовчні протоки людини. У судака та щуки може бути дифілоботріоз – стрічковий черв’як, який в кишечнику людини може виростати до 10 метрів у довжину.

Чи можна на око визначити, яка риба має паразитів

Огляд риби рідко дає результат. Виявити паразитів важко. Деякі з них, такі як круглі черви, видно як тонкі ниткоподібні черв'ячки в плоті риби. Інші мікроскопічні.

Але спробувати варто.

Якщо м’ясо слизьке, знебарвлене або має кашоподібну текстуру, воно може бути зіпсоване або мати паразитів.

Як уникнути зараження паразитами

Існує три ефективних методи.

Термічна обробка. Це найнадійніший метод. Приготування риби при внутрішній температурі 63°C навіть впродовж 5 хвилин знищить паразитів.

Заморожування. Поширена практика знезараження риби, призначеної для вживання в сирому вигляді (наприклад, суші): виморожувати при температурі -20°C впродовж щонайменше 7 днів. Але так  само можна заморожувати ту, яку згодом будете смажити. До речі, рибу для домашніх тварин – котів та собак – теж потрібно попередньо заморозити.

Соління. Менш популярний вид боротьби з паразитами. Дрібну рибу слід солити від 14 днів, велику – 40.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист