6 секретів, які допоможуть городникам зібрати в цьому році щедрий урожай

Навіть досвідчені городники часом припускаються помилок, які у кінці сезону зводять всю їхню роботу нанівець. Якщо ви робите перші спроби виростити власні овочі, потрібно знати певні нюанси в організації простору для своїх рослин і догляду за ними.

Правильно сплануйте грядки

Якщо є спокуса уткнути насіння огірків чи салату «ось на цьому клаптику землі, що пустує біля груші», щоб зекономити місце для грядки, не поспішайте. Якщо сіяти і саджати грядку будь-де, ростимуть саджанці теж як-небудь. Більшість овочевих культур потребують великої кількості сонячного світла. Відповідно, у затінку – під деревами, вони нормально не розвиватимуться і гарного врожаю не дадуть. Якщо взагалі його дадуть. Також варто врахувати сумісність рослин з точки зору поживних речовин у ґрунті і необхідності в поливі.

Забезпечте рослинам якісний ґрунт

Тип ґрунту, якість і текстура – важливий фактор врожайності. Чудово, якщо у вашому саду він родючий. Якщо мало поживних речовин, рослинам нічим буде живитися.  Якщо в ньому багато піску, він швидко висихатиме, ускладнюючи поглинання води рослинами. Будьте готові до того, що доведеться змішувати його з компостом – він поліпшить утримання води та поживних речовин, зменшити потребу в добривах і пестицидах. А можливо, є сенс взагалі завезти родючий ґрунт і облаштувати високі грядки. Це можна зробити взагалі хоч на асфальті.

Саджайте на правильну глибину

Кожна овочева культура має оптимальну глибину посадки, яка впливає на її урожайність. Якщо насіння овочів посіяти надто глибоко, воно не отримуватиме достатньо вологи для проростання і саджанцю доведеться довго пробиватися крізь землю. На той момент, коли вийде на поверхню, ослабне і відстане в розвитку від норми. На відновлення сил йому знадобиться час. Але не факт, що йому це вдасться. 

Якщо ж посіяти насіння не достатньо глибоко, воно надто швидко проросте і погано вкорениться.

Грамотно поливайте рослини

Перш за все, детально вивчіть, яким городнім культурам взагалі потрібен полив. Наприклад, кабачки, гарбузи, кавуни, квасоля можуть прекрасно розвиватися і без нього. Так само як і редиска, часник, листові салати, петрушка, рукола.

Якщо ж рослина любить вологе середовище, експерти радять для оптимального збереження вологи поливати дуже рясно 1-2 рази на тиждень, ніж щодня потроху. І робіть це правильно – підливайте воду під корінь, а не на листя.

Мульчуйте грунт, щоб не росли бур'яни

На боротьбу з бур'янами доводиться витрачати немало сил. Але це не просто естетичний момент, а життєва необхідність для рослин. Бур’яни забирають у них вологу та поживні речовини, необхідні для росту. Щоб запобігти їхній появі, додайте шар мульчі навколо рослин. У ній є ще один плюс: вона допомагає збагатити ґрунт та покращити збереження вологи.

Захищайте рослини від шкідників

На жаль, майже всі овочеві культури страждають від хвороб і атак комах, які можуть знищити їх повністю або значно вплинути на врожайність. Для боротьби з ними існує безліч засобів. Але візьміть собі за правило використовувати пестициді тільки у випадку, коли все інше не допомагає.  

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист