Вербна неділя в 2024 році: коли і як правильно святкувати

Цей день у всіх асоціюється з букетами вербових гілочок, які святять у церкві. А ще зі словами: «Не я б’ю – верба б’є. Через тиждень – Великдень, а там недалечко червоне яєчко». Але у Вербної неділі є й інші традиції, яких слід дотримуватися.

Вербна неділя відзначається за тиждень до Великодня, тому дата щороку змінюється. У 2024-му вона випадає на 28 квітня.

Що означає це свято

Біблійна історія свідчить, що цього дня Ісус на ослі в'їхав до Єрусалиму (саме тому інша назва свята – вхід Господній до Єрусалиму). Туди вже дійшла слава про воскресіння Лазаря, тому люди радісно його вітали пальмовити гілочками, які в Юдеї вважалися символом близькості до Бога.

З тих пір це стало традицією – в день входу Господнього до Єрусалиму освячувати пальмові гілочки. На знак благословення їх приносять додому і ставлять перед іконами. Там вони повинні стояти впродовж року.

Але не у всіх країнах є пальми. Там, де їх немає, освячують гілочки дерева, яке цвіте першим. У нас це верба. Тому й свято почали називати Вербною неділею.

Що не можна робити в цей день

Оскільки в цей день ще триває Великий Пост, більшість обмежень пов’язані з ним.

Не можна:

● влаштовувати застілля та веселощі;

● вживати алкоголь;

● сваритися;

● погано думати про людей і бажати їм зла;

● займатися побутом: прати, прибирати, шити, працювати на городі тощо. Цей день потрібно присвятити духовним справам, а не мирським турботам.

Також існують деякі прикмети, які до церковних заборон не мають ніякого відношення. Наприклад, вважається, що не можна розчісувати волосся – таким чином ви ризикуєте накликати на себе неприємності.

Що дозволяється робити у Вербну неділю

Перш за все, з самого ранку потрібно сходити  до церкви й освятити вербові гілочки. Майте на увазі, що ламати їх потрібно зі здорових дерев. У жодному разі – не з пошкоджених і не поблизу кладовища.

Освяченими гілочками слід легенько побити всіх членів сім’ї – вважається, що таким чином ви захищаєте їх від поганого ока і «заряджаєте» здоров’ям на весь рік.  

Якщо з’їсти бруньку з верби («котики»), чоловікові вона додасть сил, а жінці допоможе завагітніти, якщо вона про це мріє.

Що в цей день ще потрібно робити? Присвятити час сім’ї, зайнятися благодійністю і допомогти тому, хто цього потребує.

Вас це може зацікавити: Ідеальний рецепт паски – виходить навіть у тих, хто не вміє смажити яєчню

Секрети ідеальної паски: 7 нюансів, які вам потрібно знати про приготування великодньої випічки

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист