Мають жахливі наслідки і стійкі до антибіотиків: вчені виявили бактерії, якими можна заразитися від кота чи собаки

Звичка гладити домашнього улюбленця щоразу, як до вас підходить, або навіть цілувати його може вилізти власникам тварин боком – серйозною кишковою інфекцією або бактеріальною пневмонією.

Безумовно, наші домашні улюбленці – найкращі у світі. Вони – антистрес, який постійно хочеться гладити. І справжні члени сім’ї, тому часом їдять зі столу і навіть на столі.

Проблема в тому, що їхній спосіб життя не надто гігієнічний. А отже вони можуть бути носіями збудників різних захворювань, якими щедро ділитимуться з господарями. І паразитарні інфекції у цьому списку – не найстрашніше.

Вчені з Лісабонського університету перевірили 5 котів та 60 собак і членів сімей, в яких тварини живуть. Усі люди були здорові – за самовідчуттями. Однак аналізи показали, що в п’яти домогосподарствах і домашні улюбленці, і всі члени сім’ї були носіями мультирезистентних бактерій Enterobacterales.

Enterobacterales – досить велике сімейства бактерій, до складу якого входять кишкова паличка та збудник бактеріальної пневмонії. Вони суперстійкі до звичних нам антибіотиків і дуже небезпечні. Настільки небезпечні, що ВООЗ класифікувала їх як «одну з найбільших загроз громадському здоров’ю, з якими стикається людство». Адже щороку Enterobacterales забирає у всьому світі життя понад 1,2 млн людей.

Мультирезистентні бактерії можуть передаватися від хворих домашніх тварин через дотик та поцілунки. Також через кал, однак цей шлях інфікування менш поширений, оскільки голими руками навряд чи хтось його торкається.

Щоб запобігти передачі бактерій, науковці настійно радять власникам домашніх тварин дотримуватися правил гігієни. Перш за все – ретельно мити руки щоразу після того, як погладили їх.

І нагадують, що потрібно періодично проводити обстеження своєму песику чи котику, щоб вчасно виявити проблему.

Вас це може зацікавити: Коти можуть стати причиною шизофренії у своїх господарів: дослідження вчених

Добре подумайте, перш ніж це робити: чи корисно спати з домашніми улюбленцями

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист