Міф про користь вівсяного молока: коли і для кого воно може стати шкідливим

Рослинне молоко – зокрема, вівсяне – останнім часом набуває популярності. Однак експерти з правильного харчування застерігають: не варто приписувати йому чудодійні властивості. Воно не настільки корисне, як здається. А в деяких випадках може навіть становити ризик для здоровя.

Переваги вівсяного молока перед звичайним відчують у першу чергу люди, які страждають на непереносимість лактози, і вегетаріанці. Також його люблять особи із надлишковою вагою та спортсмени: таке молоко містить бета-глюкан, який дає відчуття ситості.

Однак називати вівсяне молоко кращим за коров’яче візьметься далеко не кожен фахівець з правильного харчування.

«Звичайне молоко є джерелом білка, кальцію, йоду та вітамінів A, B12, D. Білок, який воно містить, забезпечує організму всі незамінні амінокислоти. Вівсяне молоко –  погане джерело білка і не має у своєму складі багатьох поживних речовин. Якщо ви все ж вирішили віддати йому перевагу, принаймні, обирайте те, яке збагачене вітамінами  B12 і D, калієм і фосфатом, кальцієм, йодом і рибофлавінами», – пояснює дієтологиня Рима Піллай.

А от ароматизаторів, емульгаторів та цукру в складі вівсяного молока варто уникати.

«Якщо ви споживаєте небагато вівсяне молоко і при цьому збалансовано харчуєтесь,  проблем не виникне. Але якщо регулярно вживаєте продукти, що  містять емульгатори та добавки, це може спричинити порушення мікробіома кишечника, який погіршує  обмін речовин, провокує запаленням в організмі та погіршує насстрій», – продовжує дієтологиня.

І ще один момент: якщо у склянці звичайного тваринного молока міститься 8 г вуглеводів, у вівсяному – 15-20 г. Отже, що воно може підвищувати рівень цукру в крові. Для діабетиків це неприємна новина.

Вас це може зацікавити: Що додати до маски з вівсянки, щоб шкіра сяяла вже після першої процедури

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист